Vitamine D tekort: beste supplementen, tips en voedingssuggesties

Vitamine-D-tekort

Vitamine D is een essentiële voedingsstof die cruciaal is voor de gezondheid van botten, het immuunsysteem en het algemene welzijn. Het wordt vaak de “zonnevitamine” genoemd omdat ons lichaam het kan produceren wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Het vitamine D-tekort in de winter komt voornamelijk door verschillende factoren die verband houden met verminderde blootstelling aan zonlicht:

 1. Beperkt zonlicht: In veel regio’s brengt de winter kortere dagen met zich mee en is er minder zonlicht. De zon staat lager aan de hemel, en mensen brengen meer tijd binnenshuis door vanwege de kou. Deze verminderde blootstelling aan zonlicht beperkt het vermogen van het lichaam om vitamine D aan te maken.
 2. Warme kleding: Tijdens de warmere maanden zijn mensen eerder geneigd hun huid aan zonlicht bloot te stellen, wat de synthese van vitamine D bevordert. In de winter, wanneer de blootgestelde huid vaak bedekt is en mensen meer kleding gebruiken om zich tegen de kou te beschermen of zonnebrand te voorkomen, kan dit de productie van vitamine D verder belemmeren.
 3. Locatie: Personen die op hogere breedtegraden leven, waar het zonlicht zwakker is en de dagen korter zijn in de winter, lopen mogelijk een groter risico op vitamine D-tekort tijdens dit seizoen.
 4. Minder buitenshuis activiteiten: Het koude weer en het gebrek aan daglicht leiden vaak tot minder buitenactiviteiten, wat de blootstelling aan zonlicht verder beperkt.

Symptomen van een vitamine D tekort

Een vitamine D-tekort kan verschillende symptomen veroorzaken. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen van een tekort aan vitamine D:

 1. Vermoeidheid: Mensen met een vitamine D-tekort kunnen vaak last hebben van vermoeidheid en een gebrek aan energie.
 2. Spierpijn en zwakte: Onvoldoende vitamine D kan spierpijn en zwakte veroorzaken, wat kan leiden tot moeilijkheden bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.
 3. Botpijn: Vitamine D is essentieel voor de gezondheid van botten. Een tekort kan leiden tot botpijn en een verhoogd risico op botbreuken.
 4. Stemmingsschommelingen: Er is enig verband tussen vitamine D en stemming. Mensen met een tekort kunnen stemmingswisselingen, zoals prikkelbaarheid of depressie, ervaren.
 5. Verzwakt immuunsysteem: Vitamine D speelt een rol in het ondersteunen van een gezond immuunsysteem. Een tekort kan resulteren in een verminderde weerstand tegen infecties.
 6. Gewichtstoename: Sommige studies suggereren een verband tussen vitamine D-tekort en gewichtstoename, hoewel het exacte mechanisme nog niet volledig begrepen is.
 7. Slaapproblemen: Er is enige associatie tussen vitamine D-niveaus en slaapkwaliteit. Een tekort kan bijdragen aan slaapproblemen.

Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen niet specifiek zijn voor vitamine D-tekort en ook kunnen optreden bij andere aandoeningen. Als je vermoedt dat je een tekort hebt of deze symptomen ervaart, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling.

Beste vitamine D supplementen

1. Pure & Essential Daily Vitamine D3

Vitamine D tekort

Prijs: €20,00 voor 365 capsules

Pure & Essential Daily Vitamine D3 is met ruim 9.000 positieve beoordelingen de best verkochte vitamine D supplement op Amazon.nl. Dit supplement is populair om verschillende redenen. Het biedt hoogwaardige vitamine D3, de actieve vorm van vitamine D die effectiever door het lichaam wordt opgenomen. Hier zijn enkele redenen waarom dit product gewaardeerd kan worden:

 1. Hoge kwaliteit: Pure & Essential staat bekend om de levering van hoogwaardige supplementen. Het vitamine D3 in dit product is zorgvuldig geproduceerd om aan de hoogste normen te voldoen.
 2. Gemakkelijke dagelijkse dosering: Het supplement biedt een gemakkelijke manier om dagelijks de benodigde hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen. De dosering is afgestemd op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor optimale gezondheid.
 3. Geen onnodige toevoegingen: Pure & Essential Daily Vitamine D3 bevat mogelijk geen onnodige vulstoffen of kunstmatige toevoegingen, wat het aantrekkelijk maakt voor mensen die een puur supplement zoeken.
 4. Positieve recensies: Klantenrecensies kunnen een indicatie geven van de tevredenheid van gebruikers. Met ruim 9.000 positieve beoordelingen op Amazon.nl is dit het bestverkochte vitamine D2 supplement.

2. Davitamon Vitamine D Volwassen

Vitamine D tekort

Prijs: €19,79 voor 150 capsules


Davitamon Vitamine D Smelttabletten worden beschouwd als een uitstekende keuze om verschillende redenen. Dit supplement is specifiek ontwikkeld voor volwassenen en voldoet aan de verhoogde behoefte aan vitamine D, met een indrukwekkende 200% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Hier zijn enkele redenen waarom Davitamon wordt geprezen:

 1. Essentiële rol van vitamine D: Vitamine D speelt een cruciale rol bij verschillende lichaamsfuncties. Davitamon voorziet in vitamine D3, wat gunstig is voor het behoud van sterke botten en tanden, de werking van spieren, en het ondersteunen van de weerstand.
 2. Gezondheidsvoordelen: De voordelen die aan dit supplement worden toegeschreven, zoals het behoud van sterke botten, de ondersteuning van de spierfunctie en de versterking van het immuunsysteem, maken het aantrekkelijk voor mensen die hun algehele gezondheid willen bevorderen.
 3. Gezondheidsraad advies: Davitamon Vitamine D Smelttabletten zijn in lijn met het advies van de Gezondheidsraad. Dit supplement wordt aanbevolen voor mensen die onvoldoende buiten komen, een donkere huidskleur hebben, zwanger zijn, vrouwen tussen 50 en 69 jaar zijn, en voor mensen boven de 70 jaar.

Het merk Davitamin heeft ook vitamine D supplementen voor baby, kind en tijdens de zwangerschap.

3. AAVALABS Vitamine D3 

Vitamine D tekort

Prijs: €21,99 voor 365 capsules

AAVALABS Vitamine D3 wordt met een gemiddelde score van een 4.6 door ruim 2.000 positieve klantenbeoordelingen wellicht beschouwd als het beste vitamine D-supplement en is tevens uitgeroepen tot “Amazon’s Choice” om verschillende redenen:

 1. Zonneschijn Vitamine: Het supplement wordt gepromoot als de “Zonneschijn Vitamine” omdat het is ontworpen om te voorzien in vitamine D, ook wel bekend als de “zonneschijnvitamine”. Dit is belangrijk omdat vitamine D wordt geproduceerd wanneer de huid wordt blootgesteld aan UVB-stralen, en het supplement zorgt ervoor dat je deze essentiële voedingsstof krijgt zonder het risico op schade door overmatige blootstelling aan de zon.
 2. Dosering en ondersteuning: De capsules leveren 1.000 IE (Internationale Eenheden) per dag bij de aanbevolen dagelijkse dosis (1 capsule om de 5 dagen), wat kan bijdragen aan het handhaven van een gezond vitamine D-niveau. Het wordt ook genoemd als ondersteuning voor de normale werking van het immuunsysteem en het behoud van normale botten en tanden.
 3. AAVALABS verhaal: Het merk benadrukt zijn Scandinavische waarden van zuiverheid en versheid. AAVALABS combineert natuurlijke wijsheid met moderne technologie, waarbij ingrediënten van hoge kwaliteit worden gebruikt en producten zo biologisch beschikbaar mogelijk worden gemaakt.
 4. Strikte kwaliteitscontrole: AAVALABS voert strikte testen uit door derden om te voldoen aan de hoogste Europese kwaliteits- en veiligheidsnormen. Dit omvat grondige testfasen in een GMP-gecertificeerde faciliteit om de optimale samenstelling en eigenschappen van het product te behouden.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D

Voeding die rijk is aan vitamine D omvat verschillende voedingsmiddelen. Hier zijn enkele bronnen van vitamine D:

 1. Vette Vis: Vette vissoorten zijn uitstekende bronnen van vitamine D. Voorbeelden zijn zalm, makreel, haring, tonijn en forel.
 2. Eieren: Eierdooiers bevatten vitamine D. Hoewel het gehalte niet extreem hoog is, kunnen eieren een bijdrage leveren aan de dagelijkse inname.
 3. Lever: Lever, met name orgaanvlees zoals levertraan, bevat vitamine D. Lever is echter ook rijk aan vitamine A, dus matige consumptie wordt aanbevolen.
 4. Paddestoelen: Sommige paddenstoelen bevatten vitamine D, vooral als ze zijn blootgesteld aan ultraviolet (UV) licht tijdens de groei. Kies bij voorkeur verrijkte paddenstoelen.
 5. Vitamine D-verrijkte Voedingsmiddelen: Veel voedingsmiddelen worden verrijkt met vitamine D, zoals melk, sinaasappelsap, ontbijtgranen en margarine. Controleer het etiket om te zien of het product verrijkt is met vitamine D.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel voeding een bron van vitamine D kan zijn, blootstelling aan zonlicht ook een cruciale rol speelt bij het handhaven van voldoende vitamine D-spiegels in het lichaam. In sommige gevallen kan het nodig zijn om supplementen te overwegen, vooral tijdens perioden van verminderde blootstelling aan de zon of als er een risico is op een tekort. Raadpleeg altijd een arts of voedingsdeskundige voor advies dat specifiek is voor jouw situatie.

Tips om vitamine D tekort te voorkomen

Het voorkomen van een vitamine D-tekort kan worden bereikt door een combinatie van zonlichtblootstelling, gezonde voedingsgewoonten en, indien nodig, het gebruik van supplementen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om een vitamine D-tekort te voorkomen:

 1. Zonlichtblootstelling: Breng dagelijks ongeveer 15-30 minuten door in de buitenlucht, bij voorkeur tijdens de middaguren wanneer de zon op zijn hoogst staat. Blootstelling aan zonlicht activeert de aanmaak van vitamine D in de huid. Vergeet niet om de huid in te smeren met de beste dagcrème met SPF, ook in de winter!
 2. Vitamine D-rijke voeding: Zorg ervoor dat je voeding rijk is aan vitamine D. Dit omvat vette vis zoals zalm, makreel, en haring, eieren, lever en vitamine D-verrijkte voedingsmiddelen zoals melk en ontbijtgranen.
 3. Supplementen: Overweeg het gebruik van vitamine D-supplementen, vooral als je moeite hebt om voldoende vitamine D uit voeding en zonlicht te halen. Raadpleeg een arts voor de juiste dosering en om te bepalen of supplementen geschikt zijn voor jou.
 4. Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging kan de gezondheid van botten bevorderen en het algehele welzijn verbeteren. Combineer buitenactiviteiten met fysieke activiteit om zowel de blootstelling aan zonlicht als de algemene gezondheid te bevorderen.

Het is belangrijk op te merken dat individuele behoeften variëren, en wat voor de een werkt, is mogelijk niet geschikt voor een ander. Een gezond dieet, voldoende zonlicht en indien nodig supplementen kunnen samen bijdragen aan het handhaven van een gezonde vitamine D-status.

Wanneer een arts raadplegen?

Als u vermoedt dat u een vitamine D-tekort heeft of als u symptomen ervaart, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Een bloedtest kan de vitamine D-spiegel in uw lichaam meten en helpen bepalen of aanvullende maatregelen nodig zijn.

Het handhaven van een gezonde levensstijl en het bewust opnemen van vitamine D-rijke voedingsmiddelen of supplementen kan helpen om tekorten te voorkomen en uw algehele gezondheid te bevorderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *